SEYİT GAZİ TEPESİ






Kurbağalı Sahili'nin sonunda yaklaşık 100 metre yüksekliğinde bir tepe vardır. Seyit Gazi Tepesi..


Tepede Seyit Gazi Hazretleri adına bir yatır vardır. Mezar taşı bile yaptırılmış. Buradaki Seyit Gazi, Seyyid Battal Gazi ile aynı kişi midir, değil midir, bilmiyorum. 


Bu yatırı gezerken Balıkesir Üniversitesi'nden Doç.Dr. Ali Duymaz'ın 2000 yılında Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi'nde yayınlanan "BALIKESİR VE ÇEVRESİNDEKİ YATIRLARI FONKSİYONLARI AÇISINDAN BİR DEĞERLENDİRME" adlı makalesinden notlar paylaşacağım. Makaleyi okumak isterseniz, makale başlığına tıklayabilirsiniz.








Sizi bu yüksek tepeye çıkarmadan önce burası gerçekten bir yatır mıdır, bu konuda sizi inandırmam gerek. Yoksa boşu boşuna bu tepeyi çıkmanızı istemem.

Bir kere yatır dediğiniz yer çoğunlukla dağ veya tepe gibi yüksek bir yerde olurmuş. Tamam!.. Pek çok yerden görünen yüksekçe bir tepedeyiz. Sadece tepenin yüksekliği bile burada bir yatır olduğuna sizi inandırmalı, ama diğer özelliklerine de bakalım..



Yatırların yanında ağaçlar olur, en azından bir ağaç, o da olmadı çalılık da iş görür. Bu çalılığa ip, bez veya çaput bağlanır ki, burada da bolca çaput var.







Yatırın uygun yerlerine taşlardan şekillerle dilenen dileklerin şekilleri çizilmeye çalışılır. Bu konuda  da başarılı çalışmalar burada var. 





Ayrıca yazı ile de dileğini ifade edenler olmuş.








Mum da yakılmış.. Evet, burası bir yatır..




Peki burada genellikle ne tür dilekler dilenir? Çocuk sahibi olmak, kısmet açmak, ev, araba, iş vs sahibi olmak dilenen dileklerin en yaygın olanları.

Ali Duymaz hocanın makalesinden öğrendiğime göre, Balıkesir'deki yatırlardan bazılarında öyle her istediğinizi dileyemiyorsunuz. 



Bu ve benzeri yerlere gelip dilekler dilemek eskiden daha yaygınken, günümüzde yatırların ziyaretçi sayısı azalmış durumda. Üstelik her yatırın kendi uzmanlık alanı olduğunu öğrenince, kendi dileğine uygun yatıra gitmek zorunluluğu var..


Elbette ki, bir de şu gerçek var: Yaradan'a dua hattınız her zaman açık, sürekli online'sınız.. kota sorununuz yok. "Aa, bu ay çok dua etmişim" gibi bir kısıtlama yok.. 



Buraya yatır için çıkar mısınız, bilemem.. ama harika bir manzara için çıkabilirsiniz...


İşte, Kurbağalı Sahili'ne tepeden bir bakış. 



Erdek Limanı ve tarihi Zeytinli Ada da neredeyse ayaklarınızın altında..



Bu boş adanın adı Tavşan Adası..






Ayrıca tepeden Kamplar Kumsalı'nı, Edincik'i ve Bandırma'yı da görmeniz mümkün. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder