BANDIRMA'NIN RESSAM BELEDİYE BAŞKANI









osman asaf bora ile ilgili görsel sonucu


"Bir Zamanlar Bandırma" adlı kitabın sayfalarını heyecanla karıştırırken, 152.sayfasında Osman Asaf Bora'nın fotoğrafı ile karşılaştım; Bandırma'nın ressam belediye başkanı.





1868 yılında Saraybosna'da doğmuş, 10 yaşında babasının ölümü üzerine ailesiyle İstanbul'a gelmiştir. 1.Dünya Savaşı başlayınca, ki o zaman 46 yaşındadır, Bandırma'da belediye başkanı olarak görev yapmış; 1914-1919 yılları arasında.








Bugün, eski SSK hastanesi ile eski Ticaret Lisesi arasında kalan bir sokak, Asaf Bora Sokak adıyla anısını yaşatmaktadır.





1889 yılında o dönemdeki adıyla Sanayi-i Nefise Mektebi'nden mezun olmuş. Günümüzde bu okulun adı, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi. Okulun ilk mezunlarından biri. Ayrıca 1909 yılında kurulan Osmanlı Ressamlar Cemiyeti'nin de kurucularından biri. 


Osman Asaf Bora Çiftlik Evi
Çiftlik Evi
Kaynak; www.istanbulsanatevi.com

İstanbul'a olan sevgisini ve bağlılığını resimlerine aktarmış. Çoğunlukla açık hava manzara resimleri yapmayı yeğlemiş. Resimlerini sulu boya, yağlı boya ve guaj boya ile yapmış.  


Üsküdar'da Sokak, 1920
Üsküdar'da Sokak, 1920
Kaynak; http://www.artnet.com



Cumhuriyet döneminde pek çok okulda resim öğretmeni olarak görev yapmış, 1932 yılında emekli olmuş. 1935 yılında da 67 yaşında İstanbul Kadıköy'de vefat etmiş. 

"Üsküdar Kitabı" adlı kitabın yazarı Sinan Yılmaz twitter hesabında, Osman Asaf Bora'nın mezarının Kadıköy'deki Sahra-yı Cedit Mezarlığı'nda olduğu belirtmiş.

Osman Asaf Bora Aşı Boyalı Ev
Aşı Boyalı Ev
Kaynak; www.istanbulsanatevi.com

Osman Asaf Bora, Bandırma'da görev yaptığı dönemde 40 adet guaj boya resimden oluşan "BANDIRMA" adlı bir albüm oluşturduğunu da öğrendim, ancak albümü internet ortamında bulamadım. 

Sadece şu resim var.


Bandırma Havuzlubahçe, 1907
Kaynak: Osman Asaf Resim Sergisi kataloğu, Aralık 1991-Ocak 1992, Yapı Kredi Kazım Taşkent Sanat Galerisi 



Havuzlu Bahçe, günümüzde Cin Çukuru olarak bildiğimiz alanın eski adı.



Osman Asaf Bora ve Bandırma resimleri için daha derin bir araştırma gerekiyor..



Karıştırdığım sayfalar;

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder