Ferit Güleç ve Onur Gökalp ile Grafik Tasarım Söyleşisi






Bandırma Barış Manço Kültür Merkezi'ndeki söyleyişiyi kaçırmamak için yerimi alıyorum. Konu Grafik Tasarım. Söyleyişiyi düzenleyen Bandırma Hafsa Sultan Anadolu Lisesi Grafik bölümü. Okulun öğrencileri ve konuya ilgi duyanlar salonu doldurmuş.



Onur Gökalp de, Ferit Güleç de bu liseden mezun olmuşlar. Yıllar sonra öğretmenleri Jülide Eker her ikisini de Bandırma'ya davet etmiş, mezun oldukları lisenin bugünkü öğrencilerine deneyimlerini anlatmalarını istemişti.







Ferit Güleç 2001 yılında o dönemdeki adıyla Bandırma Anadolu Meslek Lisesi Grafik bölümünden mezun olduğunda, çok çalışması gerektiğini bilen bir gençti. Kalemini elinden hiç düşürmez, sürekli yanında taşıdığı özel karalama defterine bir şeyler çizer dururdu. Mimar Sinan Üniversitesi Grafik  bölümünü hedefliyordu. İlk yıl bu hedefini kazanmayı başaramadı, sonraki yıl Mimar Sinan Üniversitesi Seramik bölümünü kazandı. Söyleyişide anlattığına göre, bu bölümden nefret etmiş. Ama hedefi belli, grafik bölümüne geçmek. Birinci yılın sonunda sınıfın notları en yüksek olan öğrencisi olarak, grafik bölümüne geçmeyi başarmış.




"Yetenek önemli mi?" diye sordu öğrencilerden biri.

"Yeterince çalışmazsanız, hiç bir önemi yok."

Üniversiteyi bitirdikten sonra çalışma hayatına İstanbul'da başlamış. Bu güne kadar İstanbul'da pek çok marka ve ajans ile çalışarak İllüstrasyon, Grafik Tasarım, Web tasarımı, Mobil Uygulama, Karakter Tasarımı ve Reklam Filmleri için Storyboard (Öykü Panosu) yapmış ve çalışmaya devam ediyor.

Benim de keyifle okuduğum, Mahir Ünsal Eriş'in yazdığı “Edhem Bey” adlı polisiye serinin çizeri ve karakterlerin yaratıcısıdır. Bu arada "Edhem Bey"in maceralarının kitaplaşmasını bekliyorum sabırsızlıkla.

"Ne zaman basılacak?" diye sordum.

"Üzerinde çalışıyoruz, az kaldı." dedi.






Polisiye Dergi 221B, OT Dergi, KAFA Dergi vb. yayınlarda çizgi roman ve illüstrasyon yapan Güleç, ayrıca Kogital Dijital Reklam Ajansında Sanat Yönetmenliği görevini üstlenmiş.











Onur Gökalp ise aynı okuldan 2002 yılında mezun oldu. Ferit ile arkadaşlıkları o yıllarda başlamış. O da Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım bölümünü bitirdikten sonra çalışma hayatını İstanbul'da sürdürmüş. Sekiz yıldır Monroe Creative Studio'nun kurucu ortağı ve yaratıcı yönetmeni. Ayrıca Grafik Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (GMK)'nun yönetim kurulu başkanı görevini yürütüyor. 



Monroe Creative Studio'nun çalışmalarından bir örnek.


Mezun olduğu lisenin bugünkü öğrencilerinin meslekleri ile sorulan sorular üzerine;

"Kendinizi geliştirirseniz bu sektörde para kazanırsınız. Şu anda çok ciddi ara eleman sıkıntısı var. Kitap okuyun, film izleyin, farklı müzikler dinleyin, yaratıcılığınız besleyecek her konuyla ilgilenin."


Dört yıldır, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım bölümünde web tasarımı dersleri veren Gökalp, 2010 yılında Dünya genelinde 20 ülkede gerçekleştirilen ve halka açık bir sanat etkinliği olan "Art By Chance Ultra Kısa Film Festivali"nin yaratıcı yönetmenliğini yaptı.



Monroe Creative Studio'nun çalışmalarından bir örnek.


"Meslek liseleri ciddi kurumlardır." dedi Onur Gökalp, "Meslek liselerinde okumak diğer liselerde okumaktan daha zor ve sorumluluk ister."

Sadece Grafik Tasarım konusunda değil, tüm meslekler için Meslek liselerinin önemi üzerinde durdular.

Meslek lisesinden mezun olmuş ve işlerinde başarıyı yakalamış bu iki genç arkadaşın önerilerini, lisenin bugünkü öğrencileri havada kaptılar sanırım. 


Söyleyişi bittiğinde öğrencilerle fotoğraf çektiren konuşmacılara, öğretmenleri de sıkı sıkı ve gururla sarıldılar. 

"İkisi de atölyeden çıkmazdı, sürekli çalışırlardı" diye gülerek anlatıyor öğretmenleri Jülide Eker. "Akşam olurdu, azarlayarak kovalardım. Ben de evime gideceğim diye kızardım." 




Yarış hiç bitmez. Kimisi daha iyi tasarımlar için gece-gündüz yarışır..

Öğretmenler de yarışa katılacak  yeni gençler yetiştirmek için..




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder